Mike Mignola: Sledgehammer 44 cover
Zdroj: Comics Centrum

Píše se rok 1944. Spojenci využívají všechny dostupné prostředky k ofenzívě na Třetí říši, ale ta se zuřivě brání. Zbrojení na obou stranách probíhá všemi představitelnými i nepředstavitelnými prostředky. A tak se doprostřed bojů snáší muž v železném obleku. Sledgehammer 44 je příběh plný sebeobětování, naděje a zoufalství. A také super tajných vládních projektů.

Příběh začíná rázně – ostrou střelbou a plameny. Francie v roce 1944 je divokým bojištěm a nad osamělou jednotkou amerických vojáků sviští bombardéry. Z jednoho z nich padá těžký předmět známý pod krycím jménem „projekt Epimétheus“ (v řecké mytologii jeden z Titánů, bratr Prométhea a manžel Pandory), na který ovšem obsluha letounu napsala „Sledgehammer“ (tedy bourací kladivo).

Mike Mignola: Sledgehammer 44 obálka
Zdroj: Comics Centrum

Ze zdánlivé bomby se vyklube jakási kapsule, ve které je ukryt muž v kovovém obleku, který se vrhne na německý muniční sklad jako démon. Němci však v tajných projektech nezaháleli a v ústrety se mu vrhne jeden z tajných válečných projektů Třetí říše – bojový robot. Po krátce, leč zuřivé potyčce skončí náš plechový bojovník knokautován a jednotce nezbývá než jej odpravit do bezpečí. A tak začíná strastiplná pouť přes nepřátelské území se značně nestandardním nákladem.

Pilířem prvního příběhu je pochopitelně onen tajuplný oblek a otázky jej obestírající – je v něm vůbec někdo? Nejde jen o jakéhosi válečného robota? Zcela pochopitelně po něm pasou Němci, a tak je zapotřebí jej ukrýt do bezpečí, protože skrývá velké tajemství.

Zde již pozorný čtenář Humra Johnsona asi tuší, o co jde – o spoutanou vrilovou energii, kterou v průběhu 2. světové války poskytl americkému vojsku nově vznikající Úřad pro paranormální výzkum a obranu. Kdo je tedy onen tajuplný obrněnec se dozvíme jen zčásti, když si jeho ostatky přijede vyzvednout profesor Trevor Bruttenholm a doktorka Helena Gallaragasová (ano, dcera profesora Gallaragase, ta, která byla ve svazku Humr Johnson: Železný Prométheus mučena).

Druhý příběh je o poznání temnější, a to hned samotnou kresbou. První příběh jménem „Sledgehammer 44“ kreslil Jason Latour, ale ve druhém příběhu s názvem „Blitzkrieg“ jej vystřídal Laurence Campbell. Zatímco Latour nabízí spíše klasický komiksový, lehce stylizovaný výtvarný projev, Campbell má mnohem výraznější styl. Štíhlé obličeje, až fotografická stylizovanost a perfektní práce se stínem dávají druhému příběhu temnější atmosféru a evokují až jistou filmovost.

První díl měl původně ilustrovat legendární výtvarník John Powers Severin, který se již v Hellboyovském univerzu objevil – kreslil třetí příběh svazku Žabí válka (také z vojenského prostředí) a též druhý svazek Lovce Čarodějnic: Ztracen navěky. Severin byl redaktorem vydavatelstvím Dark Horse, Scottem Alliem, a samotným Mikem Mignolou osloven k další spolupráci.

Mike Mignola: Sledgehammer 44 1
Zdroj: Comics Centrum

Bohužel však musel práce na sešitu předčasně ukončit a zemřel ještě před dokončením prací na Sledgehammerovi, začátek jeho práce je však dostupný v přiloženém skicáři (kde je ostatně vidět Latourova přímá inspirace Severinovou tvorbou). Laurence Cambell nicméně po výtvarné stránce ční nad všemi zúčastněnými pro skvělé vykreslení mrazivé atmosféry a děsuplných soubojů.

„Blitzkrieg“ nás v samotném začátku přivede do doby dlouho před válkou, do roku 1933 do mrazivého podzemí hradu Haufftiz, kde je vězněn tajuplný Černý plamen, kterého osloví nově jmenovaný říšský kancléř Adolf Hitler. Hlavní těžiště příběhu se však odehrává v přímé návaznosti na ten předchozí, tedy v roce 1944.

Na Spojenecké základně řeší profesor Bruttenholm a doktorka Gallaragasová problém s mužem v železném obleku. Nekomunikuje, nedbá na prosby ani výhružky a podle všeho vůbec nejde o stejného muže, kterého vyslali na předchozí misi. Muž v železném obleku se vznáší někde mezi identitami a hvězdami, ohromen příběhy o prastaré magické energii a běžnými lidskými pochybami.

Jenže prototyp válečného letounu XFV-12, zvaný též úderně „Křídlo“ je nad britským územím napaden Černým plamenem a letoun i jeho pilot jsou kdesi v německém zajetí, a tak se doktorka Gallaragasová uchýlí k nevybíravému psychickému nátlaku, aby obyvatele skafandru (ať už je to kdokoliv) vyprovokovala k nějaké akci.

Mike Mignola: Sledgehammer 44 2
Zdroj: Comics Centrum

To se nakonec skutečně povede a do pohybu se uvede složitá vojenská operace, která má vést k záchraně prototypu i jeho zajatého pilota. Hlavním rozměrem tohoto konfliktu je však pochopitelně konfrontace mezi Sledgehammerem a Černým plamenem. Ten pro nás až do konce zůstává záhadou – jeho oblek, jak víme, se dostane do rukou ředitele společnosti ZInco Landise Popea (v knize Ú.P.V.O.: Černý plamen), kterému nacistická minulost obleku učarovala, ale jeho starší historie nám (alespoň prozatím) zůstává skryta.

Sledgehammer 44 je vlastně v jádru typickým válečným příběhem. Je o sebeobětování, ideálech sahajících až za hrob, o temnotě a světle a je plný akce. Svým způsobem neukazuje nic moc nového, oba propojené příběhy jsou spíše ilustrativní a nedají nám příliš mnoho nových informací.

Podobně jako jiné, méně výrazné příběhy ze série Ú.P.V.O. je Sledgehammer 44 především dodatkem, dořečením a dovysvětlením. Přesto, především díky druhé polovině, zaujme svou hutnou a temnou atmosférou, která knihu povyšuje nad ty spíše zapomenutelné kusy z Hellboyova universa. A atmosféra je vynikající především péčí Laurence Campbella (byť projev Jasona Latoura také není k zahození).

Čtenář si jistě bude libovat v nacistických robotech, perfektně zachycenému Černému plameni, který zde získává na ještě větší hrozivosti než v eponymní knize, a jistě jej potěší i astrální výjevy, hrozivé bezejmenné obří médium, bitvy letadel a epické výbuchy.

Pokud jste fanoušky válečných příběhů, je Sledgehammer 44 rozhodně příběhem pro vás. Pokud ne, odečtěte si z hodnocení nějaké to procento, ale nepřehánějte to, protože pořád jde o velice kvalitní čtení, ze kterého je cítit napojení na širší celek a Mignolova ochranná ruka.

A kdo ví? Třeba se časem dozvíme o tajuplném Černém plameni a povaze vrilového obleku ještě více.

Mike Mignola: Sledgehammer 44

Scénář: Mike Mignola, John Arcudi

Kresba: Jason Latour, Laurence Campbell

Překlad: Ladislav Niklíček

Vydal: Nakladatelství Comics Centrum, 2019

Počet stran: 144 stran

Cena: 419 Kč

Závěrečné hodnocení
Příběh, zábava, čtivost
78 %
Zpracování a cena
78 %
Styl a překlad
78 %
Cíl knihy a splnění
78 %
Václav Valtr
Sinolog, divadelník a dj. Milovník velkolepých fikčních vesmírů, spekulativní fikce, SW i ST, HP i LoTR, young adult i pohádek. A v neposední řadě otec dvou dětí, u kterých doufá, že podědí jeho lásku k fantastice.
sledgehammer-44-posledni-linie-obrany-a-utoku-2-svetove-valky-obstaravaji-tajemni-valecni-roboti+ temná atmosféra + pozadí příběhu vrilového obleku - hlavní témata příběhu jsou poněkud válečným klišé