Co byste dělali, kdyby vám dal někdo možnost vymazat všechny hříchy minulosti a dal vám jednoduše druhou šanci na život. Můžete být zabiják, zloděj, feťák nebo jen ztracená existence. Začít s čistým štítem by chtělo spoustu lidí, a i proto se lidé ze Země masově hlásí na kolonizační výpravu na planetu Thea.

V průběhu cesty ale dojde, jak už to bývá zvykem, k nehodě a loď začne zaplavovat nákaza mimozemského původu. Celá posádka vesmírné lodi se evakuuje a jen jedno oddělení s 10 lidmi zůstane opuštěno. Tito nešťastníci se zrovna jeden po druhém proberou z hibernace a nestíhají se divit. A než se rozkoukají, už narazí na první problémy na liduprázdné vesmírné lodi.

Nikdo nevěří nikomu, nikdo si nepamatuje, proč je vzhůru, temné charakterové rysy lidské povahy se velmi rychle proderou na povrch a záhy se také ukáže první krev.

Děj postavený na flashbacích

Děj seriálu je vyprávěn kombinací střihu přítomnosti a logicky vsazených flashbacků, které divákovi pomáhají poznat minulost postav, ale také jejich motivace pro výpravu na Theu.

Jednotlivé dějové linky jsou tak složeny do kompaktních příběhů, které velmi rychle dovolí poznat charaktery postav, ale nejsou zase tak jednoduché, aby každá postava mohla být hned identifikována jako kladná nebo záporná.

Bez flashbacků by byl seriál délkou poloviční, ale byť si můžete z počátku u spousty flashbacků říct, že jsou zbytečné a nudné, na konci jejich vyprávění vám vše sepne jako kousky skládačky do jednotného obrazu. Nutno dodat, že minulost cestujících na Theu je zapečetěna a nikdo, krom jich samotných, ji nezná.

Hlavní hrdinové, přeživší společné hybernační bunky, jsou rozvrženi do správného rasového mixu, takže své zastoupení zde najdou asiaté, afroameričané, ale i albínský běloch či hispánec. Nicméně u Originu nemáte pocit, že by tahle rasová korektnost zde byla tlačena silou. Naopak, i díky propojením jejich životních příběhů ve flashbacích vše má svůj smysl a tak nějak přirozeně funguje.

Hlavní postavy vás chytnou

Hned od začátku se seznámíme se Shunem. Shun je ex zabiják a člen jakuzy, který využil možnosti připojit se ke kolonizaci They jako tlusté čáry za svou minulostí.

Byť je schopen zcela pragmaticky zabíjet, tak i on se chová v novém prostředí více lidsky, poplatně druhé životní šanci. Shun se záhy stává jedním z neoficiálních vůdců přeživších. Jeho charakter zahrál přesvědčivě Sen Mitsuji, pro kterého to byla zcela první filmová či televizní role v jeho životě.

Druhou v pořadí je Lana, kterou ztvárnila Natalia Tena. Natalia není v seriálu žádnou novickou, zapsala se do povědomí diváků především jako Osha ze Hry o trůny a Nymphadora Tonksová z Harry Pottera.

Lana na Zemi pracovala jako osobní strážce a bezpečnostní poradce, ale po jedné nevydařené zakázce se rozhodne změnit svůj osud a vydat se vstříc druhé šanci na Theu. Lana se brzy stane po boku Shuna druhou neformální vůdkyní přeživších.

Třetí místo do partie obsadila Lee, černošská hackerka, ztvárněná výbornou Adelayo Adedayo, která je na Zemi téměř legendou a není snad systém nebo počítač, do kterého by se neuměla dostat.

Postupně se však v oblasti kybernetiky a hackingu na Zemi začínají prosazovat konstrukty umělé inteligence. Lee se tak trochu zaplete do děje událostí a utíká nejspíš i před smrtí.

Thea je tak ideálním řešením pro asociální autistku, která nesnese cizí dotyk, ale zároveň jako jediná dostane „dar“, díky kterému může proniknout do osobních informací všech osob na vesmírné lodi.

Čtvrtým, který stojí za zmínku, ale ne posledním je Logan. Logana zahrál výborný Tom Felton, alias Draco Malfoy z Harryho Pottera. Jak se jeho postava z počátku jevila jako takový slizký grázlík a feťák, tak se z něj vyvinul jeden z nejzajímavějších charakterů seriálu. A jeho flashback z minulosti, origin, byl pro mne nejlepším dílem celého seriálu.

Tom zahrál svou postavu opravdu super a bavil mě. Respekt. Nejlepší na tom bylo, že jsem si první dva díly říkal odkud já toho chlápka znám a až po hledání na internetu jsem si uvědomil, že to je Felton. Rozhodně prošel dost velkou vizuální změnou od studia v Bradavicích.

Výborná atmosféra s lacinými lekačkami

Tvůrci vsadili na temnou a hororovou atmosféru a vyšlo jim to. Seriál si celou dobu drží tíživý tón úzkosti, který je přesně tak akorát vybalancovaný k akci. Nic přehnaného. Výborně vše podtrhuje také hudba a zvukové efekty, které dokáží přitlačit na pilu ve správnou chvíli.

Stylem gradujícího napětí a příběhu se děj Originu podobá chvílemi Horizontu události, ale i Symptomu Pandorum a samozřejmě ono nebezpečí „nákazy“ ve vás bude vzbuzovat asociace k Vetřelcovi či Věci. Ačkoli se dějově nejedná o žádnou převratnou pecku, bude vás Origin držet u obrazovky právě příbuzností k výše zmíněným scifi peckám. A nejen díky nim.

Co bych Origins ale určitě vyčetl, tak že v něm bylo až moc laciných lekaček. Často jste je čekali a věděli, že tam budou, a lekli jste se jen kvůli tomu, že někdo z herců zakřičel nebo se projevil zvukový efekt.

Po vizuální stránce je Origin zvládnutý velmi dobře. Seriál je celou dobu spíše komornější, ale když přijde na záběry kosmické lodě nebo futuristického Tokya, je na co koukat. CGI rozhodně netahá za oči a vizuál měst na Zemi je spíše do stylu Blade Runnera nebo Ghost in the Shell.

Skvěle byly vygradovány i hororové scény, obzvláště v prvním a druhém díle, kdy se přeživší potkávají poprvé s mimozemskou formou života a to, jak se těla lámou, jako by byla posedlá, bylo uděláno opravdu poctivě.  Jen škoda, že v podstatě po druhém dílu už jsme se s nákazou v tomto stylu nesetkali.

Origin se nebojí ani násilí a krve, ale tvůrci to pojali velmi decentně. Nikde nebylo víc, než bylo nutné a díky tomu to vůbec nepůsobilo přehnaně ani samoúčelně. A jelikož se vše odehrává v budoucnosti, pojetí sexuality je velmi otevřené. Nedochází k explicitním scénám, ale rozhodně se zde nikdo nestydí za homosexualitu nebo bisexualitu.

Po stránce scénáře mi ještě přišlo trochu zarážející, že nikoho z cestujících aspoň základně neproškolili nějakými informacemi o lodi, na které budou cestovat. Nevědomost přeživších je opravdu tristní. Netuší, na jaké palubě vesmírné lodi se co nachází. Kde jsou kajuty posádky, ošetřovna, můstek… Na druhou stranu tento fakt právě otevírá obrovský prosto pro Lee a její schopnosti.

Možná ještě dodejme, že v Originu se umírá. Hlavní postavy umírají a to mnohdy i ty, o kterých byste si řekli, že jsou to koně, kteří mají závod dovést až do konce. Jejich smrt není nesmyslná, i když se tak někdy může jevit, ale vše je vzápětí v ději vysvětleno.

Jako celek díky konceptu a různorodosti postav se Origin celkem vyvedl a díky výborné atmosféře a uzavření série tvoří velmi kompaktní a koukatelný celek.

Není to nic převratného, ale díky tomu, že celou dobu nevíte kdo má černého Petra a můžete se jen dohadovat, kdo lže, kdo jedná, jen aby zachránil sám sebe a kdo je emzák, je Origin svižnou a zábavnou podívanou. Celku by možná slušelo menší zkrácení, byť deset epizod není mnoho, tak občas je cítit snaha o natažení děje.

Jsem zvědavý s čím Youtube Originals dorazí příště. S druhou sérií. To nevím, ale snad s něčím, co bude mít podobný potenciál jako Origin.

Origin
Velká Británie, 2018, 8 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Režie: Paul W.S. Anderson, Mark Brozel, Ashley Way a další

Kamera: Martin Fuhrer, David Higgs

Hudba: Edmund Butt

Hrají: Natalia Tena, Tom Felton, Sen Mitsuji, Philipp Christopher, Fraser James a další

Jan Šnajder
Řídím se heslem kdo si hraje nezlobí. Milovník her, knih, filmů, seriálů, komiksů, Japonska. A vlastně všeho spojeného se sci-fi a fantasy. Ve svém věku jsem stále duší kluk, který miluje toulky po fantastických světech všeho druhu. Když pominu Harryho Pottera, se kterým jsem vyrůstal, tak mě ke čtení dotlačila kniha Neila Stephensona - Sníh a Roberta Fabiana – Mariňáci. Tyto dvě knížky v podstatě nasměrovaly můj literární život tím správným směrem a rád se k těmto dílkům vracím dodnes. Když pominu tenhle soubor nerdích vlastností, tak mám svoji taneční skupinu a hraju poloprofesionálně bowling. ?